When Michael Jackson Loved Matzo Ball Soup


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When Michael Jackson Loved Matzo Ball Soup

Beitragvon Remember MJ » 14. Apr 2014, 19:10

Musicians’s food cravings are legendary. Elvis famously flew from Graceland to Denver for his favorite sandwich: An entire loaf of bread stuffed with a jar of peanut butter, another of jelly and a pound of bacon.

Michael Jackson never hopped on a plane for his cravings. He had his personal chef Akasha Richmond to whip up his favorites: Spicy enchiladas, fresh tortillas and matzo ball soup.

In the mid-90’s MJ was living in the penthouse of the Manhattan Trump tower, sharing a floor with Donald Trump. He was in town finishing up his epic HIStory album.

Richmond was living a few blocks south at what was then the glamorous Helmsley Palace (now the New York Palace), often picking up bagels on her short walk up to Jackson’s apartment.

“One day Michael asked for lox and bagel for breakfast,” Richmond told me. She was a bit surprised by the request but went with it. A few days later, he asked her to make matzo ball soup.

“What do you know from matzo ball soup?” Richmond recalls retorting.

“I grew up with a Jewish nanny. I love matzo ball soup,” Jackson replied.

Richmond met Jackson back in the 1980’s when she was cooking at The Golden Temple, one of L.A.’s first vegetarian spots known for playing host to celebrities like Bob Dylan and Demi Moore. “He used to come there everyday. He was really sweet and I used to take care of him,” Richmond recalls.

Soon she and another chef from The Golden Temple started cooking at Jackson’s house. “He would have these epic dinner parties. He loved old Hollywood so Elizabeth Taylor, Gregory Peck and Sophia Loren might be there. You never knew who would come over,” she says.

Over the next 14 years Richmond traveled with Jackson on his private plane to 30 countries, cooking for him on his HIStory and Bad tours. The crew built her a six foot portable pantry stocked with his favorites — ingredients for Mexican food and matzo meal. “I think for him [matzo ball soup] was comfort food,” she explained.

Richmond never had a family matzo ball recipe so “I would make chicken stock and then follow the recipe on the package…and add a good pinch of cayenne pepper or minced jalapeño — he loved spicy food,” she said.

“I used to joke that I was Michael’s Jewish mother. I was supposed to keep him healthy. When your on those tours it’s really grueling. I did whatever it took: matzo ball soup, green juice, chai tea.”

Read more: [url]http://blogs.forward.com/the-jew-and-the-carrot/196495/when-michael-jackson-loved-matzo-ball-soup/?#ixzz2yny8KUUD
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Quelle: jew-and-the-carrot / Devra Ferst / MJ-Upbeat.com
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Re: When Michael Jackson Loved Matzo Ball Soup

Beitragvon Remember MJ » 15. Apr 2014, 19:35

Michaels Lieblingssuppe
15. April 2014

Als Michael Mitte der 90er Jahre das HIStory Album fertigstellte, hatte er ein Penthouse im Trump Tower in Manhattan gemietet. Ein paar Häuser weiter entfernt wohne Akasha Richmond. Sie war nicht nur dafür zuständig, Michael Bagels zu bringen, sondern stellte für den King of Pop auch diverse Menus zusammen. In einem Interview teilt die Köchin nun ihre Erinnerungen und eines von Michaels Lieblingsrezepten.

Akasha Richmond arbeitete in den 80er Jahren in Los Angeles, in einem der ersten vegetarischen Restaurants. Sie erinnert sich daran, dass Michael oft vorbei kam: „Er war wirklich süss und ich habe mich immer um ihn gekümmert.“ Daraus entstand dann eine enge Zusammenarbeit, als Richmond und ein Kollege einige Zeit später bei Michael Zuhause angefangen haben zu arbeiten: „Er hatte diese unglaublichen Dinner Partys. Er liebte das alte Hollywood, so konnten Elizabeth Taylor, Gregory Peck und Sophia Loren anwesend sein. Man hat nie gewusst, wer zu Besuch kam.“ Nach diesem Start der Zusammenarbeit reiste Richmond die folgenden 14 Jahren mit Michael durch mehr als 30 Länder und bekochte ihn und seine Band auf der HIStory Tour.

Auf Tour hatte Akasha Richmond immer einen Vorrat an Michaels Lieblingssnacks und Menus. Michael liebte mexikanisches Essen und Matze Knödel Suppe. Das ist eine Suppe mit Hintergrund in der jüdischen Küche. Richmond war anfangs erstaunt über Michaels Vorliebe der Matze Knödel Suppe, aber Michael erklärte ihr, dass er in seiner Kindheit lange eine jüdische Nanny hatte. Für ihn war diese Suppe wie ein Stück Zuhause erklärt Richmond: „Es war ein Essen für die Seele.“ Die Köchin hatte aber nie ein Rezept für diese Suppe: „Ich habe Huhn auf Vorrat gekocht, und bin einfach dem Rezept der Verpackung gefolgt, dann habe ich noch Cayenne Pfeffer und scharfe Jalapeño hinzugefügt.“

Nach mehreren Jahren unterwegs mit Michael und seiner Crew, wollte die Chefköchin mehr Zeit mit ihrer Tochter verbringen, so kam sie nur noch an den Wochenenden zu Michael auf die Neverland Ranch, um für ihn zu kochen: „Meine Tochter hatte sogar ihre Bat Mitzwa auf der Ranch.“

Möchtest du das Rezept für Michaels Lieblingssuppe nachkochen? Hier das Rezept von Chefköchin Akasha Richmond:
Michael Jackson’s Favorite Matzo Ball Soup Recipe
2½ quarts homemade chicken stock
1 leek, white part only, cleaned, and cut into thin matchsticks
1 carrot, peeled and thinly sliced
1/2 cup matzo meal
2 large eggs, lightly beaten
2 tablespoons seltzer water
2 tablespoons olive oil or chicken fat Pinch of freshly grated nutmeg
1 teaspoon fine sea salt
1/8 teaspoon black pepper
Fresh chopped parsley and dill
Optional: A dash of cayenne pepper or minced jalepeno pepper

1) Add leeks and carrots to broth and simmer for 10 minutes (or until tender) and turn off heat.
2) Meanwhile, in a medium bowl whisk together the eggs, olive oil, nutmeg, salt and black pepper (and spice, if adding). Fold in the matzo meal and seltzer water. Cover and refrigerate for 30 minutes.
3) Bring a large stockpot of salted water to a boil. Wet your hands with cold water and form the matzo mixture into 12 balls. Drop the matzo balls into boiling water. Reduce heat to a simmer, cover tightly, and cook for 30 minutes – don’t open the lid. Remove with a slotted spoon and serve with the hot chicken stock and vegetables. Garnish with lots of chopped parsley and dill. Makes 6-8 servings.

Quellen: jackson.ch, blogs.forward.com
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Re: When Michael Jackson Loved Matzo Ball Soup

Beitragvon Gabi-Maus » 15. Apr 2014, 20:02

:winki_22: Danke für das Rezept liebe RMJ. :give_rose: :kuss2:

LKG Gabi :Mickey:
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